Eksternt arbeid

Hvordan holder du deg opplagt etter en dag med hjemmekontor?

Hjemmekontor har ført til mange slags erfaringer: en del føler at de får gjort mye hjemme, men glemmer helt å ta pauser. Andre på sin side strever med stadige avbrytelser når partneren ved siden av sitter i egne arbeidsrelaterte samtaler på telefonen fra morgen til kveld. For at arbeidet på hjemmekontoret ikke skal belaste hjernen for mye, deler vi her ut noen enkle tips om hvordan du kan forbedre den kognitive ergonomien på arbeidsstasjonen din og dermed øke trivselen under en dag med hjemmekontor.

  • Start morgenen din med å planlegge den kommende dagen. Del opp arbeidsdagen i arbeidsperioder og pauser. Dersom dagen din er full av Teams-møter uten pauser, kan energinivået være temmelig lavt etter en dag med hjemmekontor. I følge vår undersøkelse er det nettopp pausene i løpet av arbeidshverdagen som oppleves som mest utfordrende på hjemmekontoret.
  • Fjernmøter belaster hjernen på en annen måte enn møter ansikt til ansikt. For at du skal rekke å puste ut innimellom, bør du kun sette av 45 minutter til et fjernmøte på én time og 20 minutter til et møte på en halv time. En godt planlagt arbeidsdag og godt planlagte arbeidsrutiner reduserer belastningen på hjernen.
  • Sørg for fredelige arbeidsomgivelser og gi også andre arbeidsro. Bruk hodetelefoner med støydemping dersom det er umulig å finne et fredelig rom. Sørg også for at belysningen og temperaturen på hjemmekontoret ditt er passende.
  • Hold arbeidsplassen din ryddig og hold orden på arbeidsverktøyene. Ubetalte regninger eller barnas skoleoppgaver som ligger strødd utover på arbeidsbordet kan gjøre det vanskelig å holde fokus på det du skal. Gjør ferdig én oppgave om gangen og unngå multitasking.
  • Ta en skikkelig lunsjpause og spis sunt. Funksjonen til hjernen forstyrres av både for lavt og for høyt blodsukker, og det samme gjør raske variasjoner i blodsukkeret. En passende måltidsrytme og et næringsrikt måltid gir hjernen passende med energi. Planlegg lunsjen din på forhånd slik at ikke hastverk frister deg til å bare småspise hele dagen.
  • Bruk pausene under arbeidsdagen til å pusle med noe annet, da det hjelper hjernen med å restituere seg. Utfør balanseøvelser eller ta en kort spasertur ut i frisk luft. Kle deg om morgenen i treningstrikot fremfor joggedress eller dongeribukser, så kan du enkelt drive gymnastikk spontant gjennom dagen. En liten blund eller to i løpet av dagen kan også gjøre deg mer opplagt. Prøv å tenke over hvilke spesielle muligheter hjemmekontor gir når det gjelder pauser.
  • Hold kontakt med arbeidskamerater og oppretthold en positiv stemning. Dersom ordningen med hjemmekontor fortsetter i lang tid kan det medføre en følelse av avstand og redusere samhandlingen. Avtal virtuelle kaffepauser eller after work med dine kollegaer. På den måten opprettholdes teamfølelsen og dere kan sammen bearbeide suksesser og tabber.
  • Sørg for restitusjon etter at arbeidsdagen er over. Å gjøre ting som du liker er viktig med tanke på restitusjon – og spesielt viktig nå når vi opplever usikre tider. Skikkelig nattesøvn på sin side sikrer et godt utgangspunkt for neste arbeidsdag.